Irány Pogányvölgy!

Hács

A település a Somogy megye északi részén a Balatontól 18 km-re fekszik. Viszonylag fiatal története a múlt században indult, amikor 1828-ban az Inkey család német telepeseket hívott ide. A család itteni birtokait 1860-ban a Zichyek vették meg, akik még a XX. század elején is uralták a vidéket. Településünkön két vallást gyakorolnak: katolikust és evangélikust. Az erdőkkel körülvett falu a vidéken végigfutó hullámos dombhátak által védett völgyben fekszik. Az akác, tölgy és fenyő alkotta erdőség kedvelt élőhelye szarvasnak, őznek és vaddisznónak, így a környéken két vadásztársaság is működik.

 
 

 

Béndek-puszta

Béndek a középkorban már falu volt, melyet az első írásos dokumentum – az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék – Bennek néven emleget, mint olyan települést, ahol plébánia található. A napjainkban már elnéptelenedett Béndek-pusztán középkori templomrom található, melyet gyalogosan lehet megközelíteni egy kellemes sétával a szép természeti környezetben. A privatizációig, vagyis az ültetvények kivágásáig Európa legnagyobb összefüggő dió- és mogyoróültetvényével büszkélkedhetett.

 

Katolikus templom

A hácsi katolikusok 1907-ig a lengyeltóti egyházközséghez tartoztak. 1907-ben lett a katolikus közösség formailag és egyházjogilag egyházközség Hácson mint a lengyeltóti plébánia fíliája. A katolikusok 1950-1957 között nagy összefogással templomot építettek. 1953 őszén felszentelték, de csak 1957 novemberére sikerült teljesen befejezni az építését.

 

Evangélikus templom

A Hácson ma is álló kis templom Takács Ernő építész, fonyódi hittestvér tervei szerint készült magyaros jellegű toronyalakítással, falusi házakra emlékeztető oromfal-vonallal és bejárattal, egyszerű, sima falazással. A templom felszentelése 1936. október 18-án D. Kapi Béla püspök szolgálatával történt.

 

Gárdony-puszta

Lassan üdülőteleppé alakul, ahol hétvégi házak sora emelkedik. A halastó és a községben lévő horgásztó vonzza a környékbeli horgászokat és azokat is, akik csak csendre, szép környezetre, jó levegőre vágynak.

 

József-hegy pincesor

 

 

Hácson a József-hegyen, valamint a Harsányi-hegyen található a Hácsi és a környékbeli gazdák pincesora és a szőlőültetvényei. Szívesen várják az oda látogató vendégeket.

 

Lakatfal

Hács történetének kutatása közben kapcsolatba kerültünk a régi Hácsaikkal. 2009 óta évente rendezzük meg a Hácsról elszármazottak találkozóját, egyikük Visnyei Erzsébet állíttatott emlékművet a polgármesteri hivatal elé, amelynek része egy nemzeti színű lakatfal, a szerelem és a kötődés lakatfala.