Irány Pogányvölgy!

Kisberény

Kisberény Somogy megye északi részén, a Balatontól 15 km-re délre, a Pogány folyó völgyében fekszik. A település neve először az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő. Kisberényben olyan közeli a zöld erdőség, mely a völgyben fekvő apró települést körülöleli, hogy a kertek vége a rengeteg széléig fut. Jellemző fafajta e vidéken a méhészek kedvelte akác, valamint az enyhe dombokon és a védett völgyekben egyaránt jól terebélyesedő tölgy-és cserfa. A táj különlegessége tavasszal, hóolvadáskor a napsütötte domboldalakat beborító hóvirágszőnyeg. Az erdőségek védelmében a somogyi nagyvadállománynak szinte valamennyi faja jelen van.

 
 
 

Római Katolikus Templom

A templom elötti kereszt az 1861-es évből származik, magát a templomot 1860-ban építették, Római Katolikus Elemi Népiskolának. 1906-07-ben bővitették, kápolna részt és harangtornyot kapott az épület. Kettős funkciója volt, iskola és templom is. 1977-ben megszünt Kisberényben a tanítás. Mai formáját az iskola megszünésével alakitották át templommá. Haranglábon levő harangok kerűltek az ujjonan épült harangtoronyba. A harangokat 1813-ban készitették Csáktornyán. A templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. 2010-ben középkori templomot tártak fel. A kisberényi téglatemplom a mai falutól ÉNy-ra található erdő egyik kisebb kiemelkedésén áll. A feltárás során, kétperiódusu épület belsejéből több mint 20 sír került elő.

 

Csodaszarvas völgye

Néhány éve egy néptánc tudományáról ismert fiatal ember a barátaival birtokot szerzett egy, a falu melletti völgyben és minden különösebb hírverés nélkül építeni kezdte a honfoglalás kori szállást - önerőből, a lélek erejében bízva. Amikor tehetik, ide jönnek a közeli Balaton partról, messze vidékről is. Más - mai és nevezetesebb somogyiak is visszatérnek - az ezer évvel ezelőtti kultúrához. A Csodaszarvas földje 13 hektáros, akácok szegélyezik, aztán kezdődik az igazi erdő. Végtelen nyugalom, friss levegő, csodaszép környezet. Valóban élhettek volna itt honfoglalás kori eleink, s ha az ember most körülnéz, biztos benne, hogy éltek is. Aki ide téved, annak kedve támad, hogy a jurtában aludjon, vödörből igyon friss vizet vagy lovagoljon.

 

www.csodaszarvasvolgye.hu

 

Kisberényi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT-t) a Zöld Kúltúra Egyesület működteti. Az Egyesület elő kívánja mozditani a kisebbség érdekeinek megjelenitését és érvényesitését az őket éritő döntések kialakítása során. Az egyesület célja, hogy Kisberényben és a Dél-dunántúli régióban élők életfeltételeinek, életminőségének javításához segítséget nyújtson, különös tekintettel a kisebbségek helyzetére. Szervezet tevékenysége: Felkarolja a helyi társadalom hátrányos helyzetű tagjait, a kisebbséget. Foglalkozik a helyi kisebbséget érintő gondokkal és azok megoldásával. Sajátos eszközeivel szerepet vállal a helyi közélet javításában Feltételeket bíztosít a közösségek kialakulásához, működéséhez fejlődéséhez.

www.zoldkultura.hu