Irány Pogányvölgy!

Öreglak

A megye északi részén, a Nagyberek déli peremén, a Kaposvár-Fonyód vasútvonal mentén fekszik Öreglak. A községen átmenő út elkészültekor, 1890-ben, fontos hadiútnak számított Szerbia felé. A falut régen áthatolhatatlan mocsár választotta el a megye egykori központjától, Somogyvártól, a lápból itt emelkedik ki Kupavár dombja, mely Koppány birtoka volt. A magaslatból belátni az egész Balatont, sőt a zalai és a veszprémi részeket is. A déli és nyugati oldalon jellemző a szőlőtermesztés, amit a borospincék sora jelez, s gyümölcsösökben évről évre gazdag a termés. Jellegzetes termény a dió, a háztáji gazdaságokban nem ritka az ötven diófa sem. A XX. század első felében Öreglak még a buzsáki körjegyzőséghez tartozott, ám 1946-ban önállósodott.

 
 
 

Szent Anna templom és kápolna

A község korábbi plébániatemplomát 1456-ban szentelték Szent Bertalan tiszteletére. A mai templom a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban. A berendezés, a mellékoltárok a XVIII. században, barokk stílusban készültek. A II. világháború után a község lakossága újjáépítette. A kápolna 1815-ben épült, késő barokk stílusban.

 

Jankovics-kúria

A kastély festői környezetben, ősi fáktól körülvéve az őspark emelkedettebb helyén épült a múlt század közepén. A világháborút követően az egykor 32 holdas szép angolparknak sok gazdája lett, amely állapotának fokozatos romlásához vezetett. A megmaradt növények közül elsősorban az örökzöldek érdemelnek figyelmet.